onsdag 3 juni 2015

Inspirationsdag igår.

Väldigt mycket intryck och idéer snurrar nu i mitt huvud. Men tro mig det kommer bli så bra så och framförallt det kommer göra skillnad. Så är det ju och det är det viktigaste. Nej kommer inte skvallra än men ni kommer vara bland dom första som får reda på vad mina planer är.

Har haft löjligt ont på en punkt på ena skuldran så pass att huvudvärk uppstått det senaste två veckorna så igår blev det en sväng till Jon på Östermalms naprapaterna  kan säga att jag är helt öm i axlar och rygg. Men gud så skönt och visst hitta han vad som var fel. Löjligt spänd eller knutar som man brukar kalla den. Men tror nog att han hitta alla punkter som fanns så nu håller vi tummarna att det släpper. :) Detta är då Jon


Duktig så in på LÄNKEN om du ska boka massage eller naprapat i Stockholm. 

Men åter till lite viktiga saker som berör mig lite var ju på lunch möte igår med Ann Fernholm. Vi kom fram till väldigt mycket saker och jag fick mer idéer och planer inför framtiden. 

Ja klart allt har att göra med socker då ingen av oss är speciellt imponerad av skiten. Men vi prata väldigt om hur socker har blivit en del av vardagen. Då inte bara det vita sockret utan det dolda sockret. Som inte behöver redovisas på samma sätt. Som inte förs någon statistik på HFCS high fructose corn syrup på svenska fruktos-glykos sirap eller glykos fruktos sirap. 
Det är här vi borde öppna ögonen. Då detta förekommer allt mer i maten vi äter. Detta är sötare än vanligt socker men gör även så vi trubbas av i smaklökarna. Så vi kan äta allt sötare och sötare.

 Låter man bli socker ett tag, några månader så ta man exempelvis och smakar på en grön paprika. Så inser man snart något som är hur konstigt som helst. Den är söt i smaken. Jag har ätit paprika som frukt innan naturligtvis röd och gul för grön är besk. Men nej den är inte det. Den är söt den också men äter man mycket annat sött så trubbas ju smaklökarna av och sånt som är naturligt sött är inte det längre. 

Sjukt men helt sant och vi måste nog göra något här och framförallt väldigt snart. För förstå alla barn i dagens samhälle om man jämför mot bara 30 år tillbaka i tiden vilken skillnad det är på kosten. Om vi går 50 år tillbaka lika där och vi går 60 år tillbaka. Dom sista 30 åren har det lite exploderat skulle jag väl säga. Iallafall i Sverige med tillsatt socker i maten. Då inte bara socker. Utan socker i olika former. 
Ur hans föredrag så reagera jag över detta. 2006 gjordes en undersökning i vad en vanlig 14 åring i en vanlig familj i Sverige äter. 
Frukost:
1 skål med fruktyoghurt 
1 kopp o´boy
1 smörgås med ost ( vitt bröd) 
1 glas juice
( normalt ja inget konstigt) 
Mellan mål i cafeterian i skolan :
1 kex choklad 55g ( liten) 
Lunch:
1/2 skiva blodpudding och 1 glas juice 
Mellanmål:
1 liten päron mer 
1 havreboll 
Kvällsmat:
1 pizza
1 läsk 50 cl 
Soffmyset 
1 liten påse gott och blandat 
1 50 cl läsk 

Detta är ju inget konstigt eller? Vem har inte ätit så här? Jag har gjort det. Inga konstigheter. Men kollar man utan kolhydrater naturligt i maten så bara tillsatt socker så är det i denna vanliga dag för en vanlig 14 åring i en vanlig familj i Sverige.
125 sockerbitar tillsatt socker. 

125 SOCKERBITAR!! Här borde ett larm starta. Alla varningsklockor som finns borde börja ringa nu. 125 sockerbitar tillsatt socker. En vanlig fredag. Hittade en hemsk men sann bild på Instagram igår. 


Detta ihop med att man tillsätter mer och mer socker i maten kan bara leda till en sak. Fetma och andra sjukdomar som exempel diabetes. När ska vi öppna ögonen? 

Att uppleva ett liv med fetma redan som barn är ju inte så värst kul. Inget man ska behöva uppleva. Inte orka lika mycket som alla andra och så vidare. 
Att ha ett sockerberoende redan i 1-3 års åldern ska ju inte ske. Men det sker. För det är ju sött när barnets ansikte är helt nerkladdat av choklad eller glass. Ja klart det är sött men hur kul blir det sen? 


Jag säger inte att man måste vara lika löjlig som jag. Det är ju mitt val. Men så mycket socker är inte okej. Att man kanske ska vänta med sockret till barnet iallafall fyllt 4-6 år. Sen i dom fall som barnet får socker så är det på kalas och liknande. Måste fredagsmyset vara socker? Lördagsgodis måste det vara en påse godis? Sen nu ska finns det ju massa choklad utan tillsatt socker och även sötad med stevia om man vill ha lite sötare. Så varför inte göra eget godis? Utan tillsatt socker. Ta lite macadamianötter saltade och smält choklad över på en plåt eller lägg dom i iskubs hållare och en två nötter i varje och sen på med  smällt choklad och in i frysen och där har du en underbar god godis. 

Ja det tar tid det gör det men det är det värt om man ser på hälsoföljderna. :) 

Nu ska jag greja vidare här. 

Vi hörs senare eller i morgon. 

Puss och kram! 

Thess  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar