torsdag 7 maj 2015

Mitt mail till Aftonbladet.

Hej Olof. 

Vet att du inte gör mer än ditt jobb och det är inte dig jag blir förbannad och samtidigt leden på utan detta totala riks pucko till politiker som inte verka ha någon jävla koll på hur fetma blir till. 

Snabbt om mig. Jag heter Therese snart 37 år och har större delen av mitt liv varit fet. Lidit av fetma. Det kom ganska fort när jag var liten runt 5-7 års åldern. När jag var 11 år lades jag in på sjukhus för att gå ner i vikt. Fick leva på en låg kcal kost. Vilket fungerade bra då alla svält koster gör det till man inte pallar att leva hungrig. Det är nämligen där problemet ligger. Att när man inte pallar längre för man får ju knappt äta något och man blir hungrig lika fort så hamnar man ju tillbaka i "socker" träsket. 

Man pallar inte trycket längre när pressbyrån bakar sina bullar. Eller subways nybakade bröd. Detta luktar ju så ljuvligt gott om man är hungrig så man skulle ju kunna slåss för att få det. Att få smaka på det att avnjuta detta. Jag är värd detta efter att jag svält mig själv nu i 14 dagar. 

Detta är inte någon nyhet att socker, gluten och stärkelse ökar ditt blodsocker. För om det var det så hade ju inte läkemedelsbolagen givit sina diabetiker patienter så obotat dumma kost råd just för att som dom måste ta deras medicin just för att överleva. ( Insulin) Hade läkemedelsindustrin istället sagt till sina diabetiker patienter att äta mer fett och så gott som inga kolhydrater som socker gluten och stärkelse rik mat så hade blodsockret aldrig stigit och dom hade ju inte sålt någon medicin så klart dom säger emot. Det behöver man ju inte vara någon hjärnkirurg för att fatta. 

Sen den där fetman? Varför kommer den helt plötsligt fast är det så plötsligt? Har den inte ökat ganska kraftigt i omvärlden redan? Usa och allmänt i västvärlden? När började det då? Ja om ni frågar mig någon gång i början på 80 talet. Då började det. Fast det var inte så tydligt då som nu. Men Fett blev farligt. Fett höjer ditt kolesterol absolut gör det det. Helt rätt men det dom missa eller inte berätta är att det finns två kolesterol en god och en ond. Ju högre av det goda ju lägre av det onda. Så har du högt kolesterol så ska man kolla om det är det onda eller goda som är högt. Är det det goda så är det ju jättebra. Då säker det ju det onda men är det tvärt om det är då det är farligt. 

Så vad tror ni mer hände då när man blev fettskrämd? Jo om man tar bort fettet ur maten så måste man ersätta smaker och utfyllnad med något annat. Vad tror ni gör att den så gott som fettfria yoghurten bli drickbar? Jo socker, socker i alla former som fruktsocker hfcs ( high fructos corn syrup ) på svenska majsstärkelse. Detta ordet socker gör mig galen då det inte bara är socker socker vitt socker alltså utan det dolda sockret, det som hälls i det mesta av vår mat idag. Vilket på sikt inte bara gör oss feta utan väldigt sjuka. 

Det fungerar så här att blir man inte fet så blir man oftast sjuk förr eller senare på annat sätt som till exempel diabetes, ibs, för tidig demens, i viss forskning även ökad risk för cancer. Vi har sjukdomar som fibromyalgi acne depression adhd massa sjukdomar som inte forskats så mycket på man när man gjort kost byte blivit mycket bättre och i många fall försvunnit. Men detta är vad som händer om man inte blir fet. För blir du fet så syns det ju utanpå och man kan göra något åt det. Men blir man sjuk inuti brukar det komma krypande. 

För ca 10 år sen så ställde jag mig första gången frågan, Vad är det som hänt i världen då vi får så mycket cancer? Då slog det mig att cancer bara "pluppa" upp högt och lågt. I dag är det "vardagsmat" att få cancer. Att vi sen kan åka till månen och landa där och gå på den ja det är inte så konstigt men att lösa gåtan cancer är? Eller är det verkligen det? Varför så mycket cancer nu? Ja jag skulle säga socker i alla dess former. Ta så enkelt som taco krydda. Santa Marias, vänd på den och kolla första ingrediensen. Nej det är inte spiskummin det är socker. Druvsocker för att vara exakt. Sen en massa annan skit som man inte heller vill stoppa i sin kropp om man bara visste vad den gjorde med en.

Men åter till fetman. Jag vet att det inte är fett som är problemet. Jag och många med mig har bytt kost och tappat massa i vikt. Jag är ett extrem fall då jag vägde löjligt mycket i slutet innan jag valde att testa en ny kosthållning. Jag var upp emot 240 kilo innan jag vände och börja sakta med säkert tappa kilo efter kilo? Jag hade i mina tankar att fungerar inte detta så kommer jag be om en gastic by pas operation. Annars kommer jag inte att överleva detta. Men se på fan vad tror du hände. Jag gick ner till 95 kilo. På ca två år idag har jag öka 10 kilo ca men det är inte på grund av fel kost det är på grund av stress. Men det är en annan story. 

Så ja jag har tappat ca 130 kilo med endast kost. Är inte det lite konstigt? Att om jag tar bort allt socker ALLT socker gluten och stärkelse ur min kost så händer detta. Jag äter istället fett och protein och lite grönsaker ( ovan jord som broccoli vitkål och blomkål ) Men jag dissar det som dom flesta förespråkar jag vänder på saker och ting och simsalabim så har man inte överdriven fetma längre. Det jag hade önskat är att jag sluppit vara den där "prov kaninen" som dom testade den nya kosten på. Jag många känner som jag. 

Sen att dom nu är så obotat dumma i huvudet och ska ge i förslag att höja skatt på fett sätta in en fettskatt? Kom igen nu. Det är ju som att göra oss ännu fetare och inte ens kolla var problemet ligger i grunden. Men jag vet det ligger för mycket pengar i medicin och sånt då är det enklare att blunda och hitta studier som visa att kcal in och ut är det rätta sättet. Medans det är så jävla fel det kan bli. Men här har du ett levande bevis på att fettkost funkar. Sen kan vissa ha problem i början men denna kost omställnings problem som kommer från att vi misskött våra kroppar såpass länge så den blir helt chockad när den får ren och naturlig mat. 

Sen om man ska kolla till barnfetman som stiger som aldrig förr så kan man ju tänka lite såhär. 
I bröstmjölken barnet får av sin mamma under amning den innehåller 27% fett. Barnet blir mätt och mår ju helt underbart bra ju. Men sen omställningen till att få välling med mest massa skit i som gluten och olika typer av socker och annat men inte en gnutta fett. Kanske om man använder sig av mjölk 3% när man blandar den. Vad tror ni händer? Jo detta händer blodsockret höjs och man blir hungrig snabbt igen och så vidare. 

Att äta en måltid med rikligt med fett och en god proteinkälla samt lite kokt eller stek broccoli mättar och håller en mätt länge. Den ger löjligt mycket energi. Fett är ju en naturligt och bästa energikällan vi har. Varför ska vi stänga den ute för? 

Du får mer än gärna använda mig som bevis att fett inte är farligt. Finns mer före och nu bilder som jag kan skicka över om du vill. Men du ser säkert den här under mina kontaktuppgifter. 

Hör av dig om du vill göra en skön artikel. 

// 
Thess

 Vi får väl se om man får svar. :) Man kan ju hoppas iallafall. En reaktion hade ju inte skadat. 

Mitt svar på fetma problemet är ju så fan inte att höja skatten på fett eller införa fett skatt. Ursäkta men iblnad undrar man vad som är fel på dom som styr landet? Man blir fan rädd. 

Puss och kram på er vi hörs senare. 

Thess

10 kommentarer:

 1. Håppas dom hörer av seg,den här e-mailen skulle du tryckt med inne på hälseministerns fb sida :D
  May-Liss Jansson.

  SvaraRadera
 2. Lad den spredes som ringe I vandet.
  Jeg har delt den I 2 grupper 😃

  SvaraRadera
 3. Toppen, heja dig!!!

  SvaraRadera