onsdag 1 april 2015

Vilken väljer du?


Två yoghurts med två olika fetthalter. Den till vänster 0,1g fett/100g och den till höger 17 g fett / 100 g. 
Vad ser vi på den till vänster jo en massa socker olika former men tittar man inte så ser man ju inte mer än att den är fettsnål och då är den ju nyttig?  Men vad innehåller den? 

Hög pastöriserad skummjölk, bärberedning. ( Socker jordgubbar vatten förtjockningsmedel ( modifierad majsstärkelse, pektin) färg  (rödbetsrött) Aromer surhetsreglerande medel ( Natriumcitrat) Gelatin och yoghurtkultur Yoghurten innehåller 2% jordgubbar. 
fett 0,1 g
kolhydrater 12 g
var av sockerarter 12 g
protein 3,5 g 
Per 100 g. 

Rysk yoghurt. 
högpastöriserad mjölk och högpastöriserad grädde och yoghurtkultur. 

fett 17 g
kolhydrater 4,2 g 
sockerarter 4,2 g
protein 3,4 g
Per 100 g. 

Lite skillnad på innehåll i dom vill jag lova. Ska man ens kalla det får bär yoghurt? 2% jordgubbar. Det är inte mycket jordgubbar det? Men okej den har väldigt lite fett. Men resten då socker och modifierad majsstärkelse? Nej tack jag väljer om jag skulle äta detta alla dagar i veckan ryska yoghurten. Sen kan man ju blanda i sina bär själv.

Sen nu är ju allt så himla noga att det ska vara ekologiskt men kom igen kolla vad du köper även dessa varor inte bara bananer och potatis och sånt. Ekologiskt i all ära men det funkar inte om alla skulle leva på ekologisk mat. Naturligtvis finns det närodlat så är ju det bättre för miljön men det behöver inte vara ekologiskt för det. Det skulle inte funka i långa loppet att inte bespruta ohyra från grödorna. Då skulle det bli som det var förr då hela skörden verkligen gick åt helvete och då vart det ingen mat. Om ohyran äter upp allt du odlat så får ju du ingen mat. Men visst om du kan köpa kött och när odlade grönsaker så är ju det för miljön bättre men besprutat eller inte ska inte spela sån roll. 

Jag är upplärd av mina föräldrar att alltid köpa svensk mat kött ska vara svenska vi ska ju gynna våra egna gårdar. Men tyvärr är det också en kostnadsfråga i många fall. Jag har försökt köpa irländsk köttfärs men det går fan inte det måste stå svenska kött på förpakningen. Jag är inte alls ledsen för detta att jag blivit så "hjärntvättad" men jag fattar om inte alla har råd med svenska eller närodlat eller ekologiskt. Det ska man heller inte ha skuldkänslor för. För det ska inte spela roll. Det är i mitt liv det spelar roll om det det står svenska kött på köttfärsen inte i någon annans liv. Jag är uppväxt på en bondgård där man födde upp grisar. Kanske är därför. 

Sen känner jag att laga hellre maten från grunden och du vet vad du har i den än att överbetala för att den ska vara ekologisk och så vidare. Skit i det att smöret är bättre ekologiskt. Det viktiga är att du köper smör i stället för margarin. Köp så naturella produkter det bara går. Jag vet det finns inte alltid tid. Men ibland så kanske man kan ta en helg till att rulla köttbullar och ha i frysen Dom blir ju så mycket godare än köpta. Förkoka grönsakerna och sen frys in dom så är det ju bara att värma upp och så är det klart. Ja det finns mycket man kan förbereda. OM man har tid och låt barnen vara med och rulla köttbullarna det blir ju roligare och dom kommer älska dom extra mycket om dom varit med och lagat maten. :) 

Nej jag har inga egna barn och ja jag är singel. Så det är mycket lättare för mig så är det och så kommer det att vara MEN jag kommer aldrig om jag någon gång skaffar barn ge dom lätt yoghurt. Jag gör min egen på den som innehåller minst tillsatser. 

Puss och kram på er! 

Thess
2 kommentarer:

 1. Jag steker platta biffar och fryser ner. Enklare än köttbullsrullning. Och det klagas på Coca Cola och socker, men drickyoughurtar i våra nyttiga mejerihyllor är ännu sötare. Ich LCHF recept utan socker men med vrinsöta fikon och dadlar i. Hu. Bäst att hålla sig till ägg, smör, kött, ost. Läser att all fisk som fångas eller odlas fryses ner,tinas och rensas i Kina. Man kan tappa matlusten för mindre. Så ska man spara energi genom att släcka lampor en timme. Glad påsk på dig utan socker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma till dig även här utan allt socker. ;) Håller med helt i det du skriver. :) Bra tips det där med biffar istället för bullarna. :)

   Ha det gott!

   thess

   Radera