onsdag 5 november 2014

Ett spontant bål pass.

Så här på en onsdag morgon. Ja det vart så då jag kom på att jag inte kommer kör mitt vanliga på söndag. Så då passa jag på idag. Med en annan instruktör och ja jag kommer ha ont resten av veckan. Träningsvärken hade ju inte slutat sen i söndags. Men skönt var de när det var över. Så det blev 5 km på gåbandet och sen 30 minuter bål. Nu är man helt slut men ändå helt underbar.

Känner att det kommer bli några kreativa dagar framöver. Sen ska jag även tatuera mig har jag bestämt ni kommer få bilder här när det är klart. jag ska göra mina "todo list" varje dag och sakerna ska vara klara när dagen är slut. Nej jag kommer INTE ha ställt klockan på 04 när jag är ledig. Men när jag vaknar kommer jag gå upp och jag kommer köra ett skönt gympass innan dagen sätter igång på riktigt.

Läste en grej på Facebook igår, 20 sanningar om ADHD/ADD. Mycket intressant då man känner igen sig i varenda mening. Men inte så lätt för ens chefer vänner och liknande att inte kanske alltid förstå varför jag inte riktigt lyssnar på vad du säger efter du börjat prata med mig då mina tankar är någon helt annanstans. Inte under på att skolan var jobbig. Då jag alltid sväva iväg med mina tankar bara några sekunder efter lektionen börjat. Frågan är om man ska ta och göra en utredning eller bara leva med det. :) Jag trivs ju med mig oftast iallafall men frågan är om min omgivning skulle få det lite lättare att "hantera" mig.

1. Dom har en hjärna som går på högvarv.
ADHD/ADD-hjärnan stannar inte. Det finns ingen av/på-knapp. Det finns inga bromsar. Det är en börda som du måste lära dig hantera.

2. Dom lyssnar men tar inte vad som sägs.
En person med ADHD/ADD kommer att titta på dig, höra vad du säger och se dina läppar röra på sig. Men efter de fem första orden har deras tankar redan flugit iväg. Dom kan fortfarande höra dig prata, men deras tankar är uppe bland molnen. Istället tänker dom nu på hur dina läppar rör sig eller hur din frisyr ser rufsig ut.

3. Dom har svårt att göra klart en uppgift.
Istället för att hålla fokus på vad som är framför dom så kommer personer med ADHD/ADD istället titta på färgerna i tavlan som hänger på väggen. Det är som att vandra omkring i en labyrint, dom börjar gå åt ett håll men fortsätter hela tiden ändra riktning för att hitta vägen ut.

4. Dom får lätt ångest.
Eftersom dom är djupa tänkare är dom extra känsliga för vad som än händer omkring dom. Att vara i en lyhörd restaurang kan låta som att du står längst framme vid scenen på en Metallica-konsert. En liten ledsam nyhet kan skicka iväg dom i raketfart mot "Jorden kommer gå under"-tänket.

5. Dom kan inte koncentrera sig när dom är känslosamma. 
Om det är något oroligt som händer, eller om dom är upprörda kan inte en person med ADHD/ADD tänka på någonting annat. Det här försvårar koncentrationen på jobbet, i konversationen och sociala situationer till det omöjliga.

6. Dom kan koncentrera sig för djupt.
När dörrarna till hjärnan öppnar sig dyker personen med ADHD/ADD in alldeles för snabbt och alldeles för djupt in i det stora havet.

7. Dom har svårt att pausa/avsluta en uppgift när dom är i sin koncentrations-bubbla.
Och under vattnet stannar dom i flera timmar. Inte ens när syret tar slut kommer dom upp om dom njuter av utsikten. 

8. Dom kan inte styra sina känslor.
För en person med ADHD/ADD så flyger deras känslor ute i det fria, långt bortom gränser och dom kan inte tämjas. Taggtrådarna som är virade runt deras geniala hjärnor gör att tankar och känslor är svåra att hantera. Dom behöver extra tid för att få igång systemet och få det att fungera ordentligt.

9. Deras intensiva känsloutbrott är svåra att reglera. 
Eftersom dom är impulsiva och säger precis vad dom tänker händer det ofta att dom säger saker dom ångrar senare. Det är nästan omöjligt för dom att redigera orden innan dom kommer ut.

10. Dom har socialfobi.
Att känna sig obekväm för man är vetandes om att man inte är som alla andra gör att personer med ADHD/ADD ofta känner sig osäkra i sociala situationer. Dom är rädda att dom kommer säga något dumt eller reagera olämpligt. Att hålla tillbaka känns tryggare.

11. Dom är djupt instinktiva.
För personer med ADHD/ADD är ytan en osynlig utsida som dom tränger sig igenom. Dom ser bortom det. Det här är den mest angenäma aspekten av ADHD/ADD. Den här inspirerande egenskapen är vad som skapar genier. Uppfinnare, konstnärer, musiker och författare är alla drivna inom den här egenskapen. 

12. Dom tänker utanför ramarna.
En annan underbar aspekt av ADHD/ADD är att just för dom tänker annorlunda, kan deras abstrakta hjärnor se lösningar till problem som den konkreta tänkaren inte kan se.

13. Dom är otåliga och rastlösa.
Lättirriterade, viljan att saker ska hända hela tiden och på en gång och att dom konstant pillrar på telefonerna, snurrar en hårslinga runt fingret eller skakar deras ben upp och ner; en person med ADHD/ADD behöver konstant rörelse. Det är en lugnande aktivitet för dom.

14. Dom är fysiskt känsliga. 
Pennor känns tunga i deras händer. Olika material på kläder som andra människor inte skulle reagera på kan kännas stickande. Sängar är ojämna. Mat kan ha så många olika texturer du aldrig kan gissa. Precis som Prinsessan på Ärten så kan dom känna en ärta under 20 madrasser. 

15.  Dom är oorganiserade. 
Högar är deras favoritmetod av ordning. När en uppgift äntligen är klar blir papper relaterade till det lagda i en hög där dom stannar tills högen blivit allt för hög. Det är då en person med ADHD/ADD känner sig överväldigad, frustrerad och städar upp. Personer med ADHD/ADD måste vara försiktiga så dom inte blev samlare. Det är svårt för en person med ADHD/ADD att hålla saker i ordning för deras hjärna tänker inte i en vanlig ordning. 

16. Dom behöver utrymme för rörelse.
När dom pratar i telefonen eller har en konversation med någon så tänker personen med ADHD/ADD mycket klarare när dom är i rörelse. Rörelse är lugnande och ger klarhet i deras tankar.

17. Dom undviker uppgifter.
Att ta beslut eller göra klart arbete i tid är en svår kamp. Inte för att dom skulle vara lata eller oansvariga, utan för att deras hjärnor är fulla med olika val och möjligheter. Att välja en kan bli svårt. Det är lättare att låta bli att välja eller ta beslut eftersom dom överanalyserar allt. Dom blir besatta och uppehåller sig i djupet av sina hjärnor.

18. Dom kan inte komma ihåg enkla uppgifter.
En annan oväntad och absurd egenskap av ADHD/ADD är deras minne. Personer med ADHD/ADD kan inte komma ihåg att hämta upp deras kläder ur tvättstugan, mjölk på mataffären eller möten. Men å andra sidan kommer dom ihåg varenda kommentar, mening och telefonnummer dom har hört under dagen. Det spelar ingen roll hur många post-it-lappar eller alarm i telefonen dom satt upp; deras distraherade hjärna är alltid någon annanstans. Synliga saker är lättare att komma ihåg. Därför har dom alltid femton olika flikar uppe på internet. 

19. Dom har många uppgifter på gång, samtidigt.
På grund utav deras konstanta verksamhet i deras hjärnor; så fort en uppgift är klar så är dom redo att gå vidare på nästa utan att stänga ner föregående uppgift. Ju mer som pågår samtidigt, desto bättre. Multi-tasking är en favoritaktivitet.

20. Dom är passionerade om allt dom gör.
Deras känslor, tankar, ord och beröring av en person med ADHD/ADD är stark. Allting är förstorat. Det här är en gåva när den lär sig hanteras korrekt. När en person med ADHD/ADD gör någonting, gör dom det med deras själ och hjärta. Dom ger allt dom har. Dom är intensiva, förstående och djupa. Det är egenskaper som gör en person med ADHD/ADD så oemotståndlig.


Jag gillar verkligen nr 13. Det är så jag så det finns inte ens. Inte en sekund kan jag vara still. Ja det tog ju han som intervjua mig till Lchf Magasinet mindre än 5 minuter innan frågan kom hade du bokstavskombination även som liten?  Ha ha och som sagt 5 minuter. Jag vet många med mig som har detta och inte har någon utredning och livet funkar ju bra ändå. 

Nu blir det att rusa mot jobbet! 

VI hörs ikväll! 

Puss och kram! 

Thess
4 kommentarer:

 1. Åh, tack var din uppräkning här (i vilket jag kände igen mycket) så är jag helt övertygad att min man har ADHD. Har tyckt mig märka att du har mer sockerkravings när du har haft en fasteperiod. Stämmer det. Om du skippar matstoppen och äter varje dag så kanske du slipper dina kravings. Mindre portioner i ställer för fasta??

  Hur som helt är jag avis på din styrketräning. Önskar jag kunde göra det också. Ska försöka få tid hos läkaren och få utrett om jag har kvar twar i kroppen.

  Kör lagom hårt och må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha Ja du lagom hårt det finns inte i mitt ordförord. :) Ja jag vet inte om jag ska göra en utredning eller inte men vi får se. Sen just fasta så är det samma medoch utan fasta cravingsarna är där.
   Tack!

   Thess

   Radera
 2. Fin uppräkning! :-) Att ha adhd är bara en styrka. Utan adhd hade inte jag haft så roligt liv som jag haft. Men när den ger mer svårigheter än styrkor så kan det nog vara bra att få diagnos och hjälp. Jag hade aldrig brytt mig om det om jag hade varit "själv", men när jag har familj och hushåll som inte fungerar och jag känner livet är totalt kaos och orutinerat, där en 10 åring är den som håller någorlunda ordning och passar tider - för mycket att lägga allt på ett barn. DE behövde utredning och hjälp för mig. För min egen del hade det varit detsamma. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är att försöka hitta en balans. :) Inte det lättaste men ibland så går det. :)

   Thess

   Radera