tisdag 23 juni 2015

Hur fan löser vi detta då?

Har funderat och tänkt ett tag nu och hur fasiken ska vi lösa problemet med att pasta är billigare än vitkål eller broccoli eller blomkål? För hur ska en vanlig "Svensson" familj ha råd att ät a bra mat? Det blir dyrt i slutändan hur man än vrider och vänder på det. Hälsan är skit samma där i många lägen då man inte har råd att köpa smör för margarinet är billigare. Varför och hur är det möjligt att alla socker och tillsats fylld mat är nästan gratis och den riktiga maten rena är dyr? Borde det inte vara tvärt om? Borde det inte vara dyrare med gift?

Vet ju själv innan jag bytte kost. I slutet på månaden blev det ju typ pasta med massa margarin och lite ketchup. Det var ju billigt och inte tala om nudlarna. Alltså helt ärligt så borde dom 3 minuters nudlarna förbjudas. Vad har dom för syfte? Fatta att det finns folk som lever på dessa. Det finns barn som lever på dessa. Helt näringslöst finner inga ord. Tänk istället lite skönt broccolimos med en mysigt stekt köttbit och en rejäl klick beasås eller kryddsmör.

Men jag förstår att kost är en klass fråga och att så även är barnfetma. För är man ensamstående icke högavlönad mamma eller pappa så blir det dyrt att leva på ren mat. Smör istället för margarin. Grönsaker istället för pasta. Bregott istället för lätta eller lätt och lagom. Det är en jävla skillnad på priset. Så jag förstår att inte alla har råd. Men är det inte sjukt att det är så att vissa inte har råd att äta bra mat? Detta gör mig ledsen.

Men tänk om alla som äter den dåliga maten nu blir sjuka eller feta och då får vi ju ändå kosta på dom läkarvård som fetma operation 120 tusen. Diabetes adhd ibs demens cancer fibromyalgi inflammatoriska tarmar. Har inte en aning om vad dessa sjukdomar kostar. Men gratis är dom ju inte. Vore det inte enklare att bara sänka priset på den riktiga maten, den rena maten den maten utan tillsatser än att behandla alla sjuka. Blir man inte fet så blir man ju sjuk..

Men undersökningar visar ju att rika är friskare och inte lika feta som mindre högavlönade. Barnfetman är inte i närheten i överklassen som den är i mindre avlönade klassen. Detta tycker jag är väldigt ledsamt. Man borde kunna få bidrag för att få äta ren mat? Att  ha råd att köpa riktigt mat och inte tillsatser. Det behöver INTE vara ekologiskt utan bara utan tillsatser. Välj tacokryddan som innehåller bara kryddor istället för St Marias som innehåller mer annat än kryddor.

Jag vill ju bara att alla ska må bra. Jag vill ju inte något annat. Är det för mycket begärt det? Att alla ska få äta riktigt mat och njuta av sina friska och pigga liv. Att man inte ska vara sockerberoende redan som 5 åring fast då inte ha en aning om varför man känner som man gör? Såg ett barn i 5-7 års åldern igår på tunnelbanan kraftigt överviktig för att vara barn hängmagen hade tagit sin form. Vad får hon av sin mormor eller farmor. Först massa tuggummi med socker och när man tuggat ur det så kom tablettasken Zoo fram. Hennes bror vad inte stor utan normal typ men hon led ju av barnfetma.

Men hur gör man där då? Fortsätter ge drogen och hoppas på en fetma operation sen när hon får åldern inne, Killen ska hans kanske blivande ibs och diabetes eller varför inte fibro också matas så dom verkligen bryter ut? Nej jag säger inget om att barn kan få äta godis någon gång ibland men inte jämt. Inte varje dag. Men det värsta är att vi blir rekommenderade medicin och operationer istället för att lägga om kosten? Vet med ibs ( min roomie har det) där får du något fiber tjosan medicin som ska vara bra. NEJ fibrer och ibs är ju som att skjuta sig själv i foten. Magen sparkar ju bakut helt.

Att man blir erbjuden fetma operationen högt och lågt det vet vi men ingen kolla kosten? Frågan är ju om det är så lätt att vi kan bota massa sjukdomar som idag är obotliga men medicin hjälper lite iallafall. JA jag vet att det ligget löjligt mycket pengar bakom medicin försäljningen och forskningen men månen kan vi landa på men bota sjukdomar det kan vi inte? Klart att sanningen ligger i kosten men du tjänar ju inte läkemedelsbolagen pengar? Läkarna har inget att göra osv osv. Klart dom har och göra men inte lika mycket som idag.

Ja men som sagt jag ska på ett eller annat sätt hitta en väg dit där alla kan ha råd att äta riktig mat utan skit tillsatser som gör oss sjuka.

Nu ska jag åka och hälsa på lite vänner och bjuda dom på fika. LCHF så klart. Den beryktade LCHF rulltårtan. Men jag har valt att inte rulla utan lite mer som tårta. En fettbomb iallafall. ;)

Puss och kram på er och tack för ni orkar med mitt eviga tjat. :) <3

Thess
 

2 kommentarer:

 1. Har en vän som lever under existensminimum. Hon lagar bara ekologisk mat o använder bara smör o grädde. Hon handlar på extrapris, sådant som snart är utgående datum, bakar allt själv. Lagar portionsförpackningar o fryser in. Hon är ensamstående. Så visst går det men jobbar man o är stor familj så är det mycket svårare att klara av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja något säger mig att allt går om man vill ;)

   Thess

   Radera