tisdag 12 maj 2015

Jag älskar verkligen smör.

Har lite måsten som måste göras idag och inte någon annan dag utan idag. Som inte är speciellt kul men måste göras. Det inkluderar matte och jag tycker inte detta är så kul men vafan bara och göra inga konstigheter med det.

Sen ska det även ut på promenad också så man får sin dagliga dos av naturlig medicin på 7 km. Det är så underbart skönt medans man är ute och sen när man kommer hem. Just bara gå gå gå tänka och lyssna på musik. Stanna en stund vid vattnet och lyssna på vågorna och sen gå gå gå igen. Så skönt och det ger ett lugn i mig som är svårt att beskriva. :)

Mätte mitt blodsocker och ketonerna i går mest för att kolla om min mini ägg fasta med lite fusk ens var i närheten av att funkat? Då jag ju baka lite förra veckan och ja med bakverk slinker man lätt ur ketos. Men kolla här. :)


Blodsockret på 4.8 


Ketoner på 2.4 i optimal ketosförbränning alltså man lever på fettdrift är man när man ligger över 1,5 och tror max ligger på 3.0 men har hört att man kan ha högre. Så ja jag är inte bäst på just detta men lär mig nya saker hela tiden. Men värdena ser jättebra ut och det är huvudsaken. Detta är lite nördigt det vet ja men så får det vara. 

Men då gjorde inte mina snedsteg så mycket och bra att veta att om man äter så strikt som jag gör så är en dag någon gång i bland med lite bakverk värsta grejen. MEN det hör till att jag är inte ett skit sugen som jag var innan. Känner inget sug alls längre på det sättet som innan på pressbyråns bullar eller annat. För det jag älskar med denna fettkost är att man är mätt hela tiden typ. Man är inte små sugen hela tiden. Det senaste året så har jag testat fastor ( vilket inte är fel på något vis alls men kanske inte min grej hela tiden) Jag har testat att räkna kcal vilket inte funkar alls för mig då jag blir helt manisk i allt sånt som går att väga och mäta ( min relation till vågen funka ju inte alls. 

Sen det senaste så har jag tänkt tillbaka på hur var det i början varför blev jag helt frälst i denna kosthållning och livsstil? Jag var ju aldrig sugen på något i början varför var det så. Sen för typ 1,5 år sen då börja alla cravings komma från ingenstans? Hur kom det sig? Jo jag vet nu varför? Jag fasta och då åt jag inget. Utan bara energidryck ( Celsius svart kaffe och cigg vilket jag sluta med i januari 2014 ) Men detta sug efter allt som jag varit sugen på innan kom som en allmän smäll. Hade ju inte varit sugen på det innan. Varför kom det nu? Var det för att kosten blivit "vardag" nu? Eller fanns det någon annan orsak till varför mina cravnings inte längre gick att tygla riktigt? 

Nej jag åt inte vanligt skräp som bullar och muffins man jag baka gärna lite och gjorde gärna lchfglass och även vispa bara upp grädde och bär. Gick gärna undan och åt det så ingen såg. Men jag hade inte kontroll längre? Mina cravings tog över mig. varför? Jo jag var ju inte mätt på den bästa och mest mättande energin vi har Fett. Jag blev nästa lite fettskrämd igen. Började räkna kcal och fett är det ju mycket kcal i så då fick man ju sänka intaget för att inte överäta. Men går det att överäta fett? Nej det gör ju inte det. För det enda som händer om man äter mycket fett är att man blir extra mätt extra länge. Inget annat då fett förbränner fett. 

När jag exempelvis kör äggfasta så äter jag rätt stora portioner. 4-5 ägg till frukost/lunch sen 4-5 på kvällen och en till två fettkaffe underdagen. Men jag håller mig mätt och jag äter mig mätt. v ilket gör att jag slipper äta hela tiden. Känner jag att nu behövs det lite energi här så slänger jag ihop en fettlatte inga konstigheter med det. Sen är sötsuget som borta. Även om jag vet att det ligger chokladmuffins i skafferiet så rör det mig inte i ryggen. Jag är mätt. Min farmor sa alltid att " När musen är mätt smakar mjölet beskt"  På ett ganska bred dialekt blandat mellan skaraborgska och bohuslänska mest skaraborgska. Men dom orden stämmer ju så väl. 

Är man mätt så är man ju inte sugen på något. Är du inte mätt vill du ju ha allt. Just därför man INTE ska handla hungrig. För då kommer man ut med så mycket mer än man ska. Dock är man jättemätt så brukar man glömma saker så lite lagom mätt är nog bäst. 

Men summan av detta nu då är ju att jag hittat tillbaka till där jag började. Jag hitta tillbaka till varför jag älskar denna livsstil. Man är ju inte hungrig jämt och behöver inte äta jämt. Naturligtvis så är det annorlunda om man tränar hårt då blir man hungrigare och det går åt mer energi men om jag fattat det hela rätt så är det samma där man minska antal mål om dagen för man behöver inte äta var tredje timma längre. Fett mättar och man håller sig mätt. Sen är fettenergi den absolut bästa energi vi kan få. Så gjordes det ju förr. Ister smör och grädde i maten. Visst åts det potatis och kanske ibland lite bakat bröd om skörden varit bra det året men man åt då fett. Just för det mättade när man skulle ut och jobba. Men om man nu inte har ett tungt jobb så borde man dra ner på kolhydraten. Stärkelsen glutenet och sockret som typ inte någon hade råd med förr. Sen fanns det inte 190 olika sorters socker så ja det har hänt lite på knappt 100 år? Men det mesta har hänt dom senaste 30-40 åren. 

Jag fråga min mamma för ett tag sen om det fanns lördagsgodis när hon var liten? Nej klart det inte fanns. Då fick man vara glad om man fick en lite chokladbit ( enkel japp exempel) en gång i månaden. Men visst år dom bröd och potatis tror inte så mycket pasta eller ris, Men dom åt fett.inte en skogaholms limpa till frukost det oboy kanske? Nej så klart inte. Nej fetma var inte ett problem heller. Intressant. Ja jag skulle säga det. Sen är vi alla olika och tål socker på olika sätt. Jag tål det inte väldigt kolhydrats känslig men min Pt exempelvis har ju inte det problemet men han vill ju istället inte skada sin kropp men skiten. Ja klart han har cheatdays/fuskdagar men säg av årets 365 dagar så äter han strikt låg kolhydrats kost 350 av dom. Ja det är okej att spåra ur lite då och då om man klara av det. 

Jag gör det inte då jag inte litar ett skit på mig själv. Men som sagt så länge jag lever på fettkosten så känner jag ju inte suget som om jag inte gör det. Jag har testa nu och vet hur jag ska leva för att må bra i kroppen. Så nu har då jag experimenterat klart för min del. Men jag tycker det är viktigt att man hittar sin nivå på hur mycket kolhydrater man ska stoppa i sig om dagen. Alla är vi olika och kräver olika mängder allt det där är hormonellt och det är bara DU själv som kan känna det. Det finns ingen riktig mall för sånt. Utan man måste hitta sin nivå själv. 

Nej nu åter till detta underbar uträknande som jag verkligen tycker är skit tråkigt men det kommer bli kul sen. :) 

Puss och kram på er. 

Thess 

Glöm inte att läsa på Mat kärleks hemsida på söndagar då jag är där och bloggar. 

Vill du börja prenumerera på denna underbara tidning som är fullproppad med mat inspiration så ta vara på kampanjkoden THESS2 och in på LÄNKEN och använd den. :) 1 kommentar:

 1. Hej Thess,
  Verkligen kul att läsa om din resa, spännande att se vad kunskap och rätt "mindset" kan göra :)

  Har precis börjat min resa i Ketos och har hållt på 2 månader, mår grymt bra - mest min omgivning som tycker jag är konstig när jag inte äter och dricker som de gör, men det får man stå ut med.
  Tänkte höra vad dina erfarenheter är kring keton-mätning, när känner du dig som bäst?

  SJälv har jag både blodmätera och luft(Ketonix) och ligger på 1.5 mmol och 72 på luft. Vad strävar du efter?
  räcker det att ligga på 1.5?

  mvh
  Kenneth

  SvaraRadera