tisdag 19 maj 2015

Hur kan naturlig mat vara farligt?


Ja men vad menas med detta då? Att vi bara ska äta smör? Ja fast det verkar ju tråkigt men vi kan ju börja med att ta bort pasta bröd och all mat med gluten och socker i sig. Då har vi kommit lång bit på vägen. 

Varför ska vi ta bort gluten då? Jo för våra tarmar klara inte av gluten egentligen, inte i den mängd vi trycker i oss idag. Sen när brödet hamnat i magen blir det omvandlat till socker och höjer då vårat blodsocker som i sin tur ökar insulin och med det sen kommer blodsockerfall vilket gör att vi måste ha något snabbt och nu. Till exempel en smörgås.  Kan du inte producera insulin själv så kan man hjälp av insulinmedicin hjälpa kroppen att bryta ner maten. 

Men om man istället väljer att inte äta gluten och socker som är rena giftet för en person som inte kan producera insulin själv. Utan väljer att öka fettmängden i maten. Vad händer då? Blodsockret åker ju inte upp som en hiss i en skyskrapa. För kroppen har ju inget socker att ta hand om. Men fettet ger dig 3 gånger mer energi än vad sockret gör. Det som är det jobbiga nu är ju att det tar energi att göra om fettet till energi. Så indirekt kan man säga att fett bränner fett. För kroppen tar inte upp energi lika snabbt som kolhydraten. Fettet måste omvandlas till ketos så hjärnan kan tänka. 

I dessa kretsar jag "hänger" sen 3,5 år tillbaka så snacka man om att äta ketogen mat och man åker in och ur ketos. Ketos är kroppens egna förbränning och är energin som man får av fettet. Många upplever metallsmak i munnen. Kan få lite dålig doft när man exempel är på gymmet och svettas i början. Men lugn det går över. Det man snart kommer på är att äter du den mängd fett som gör dig mätt så kommer sötsuget snart att vara som bortblåst. Ju mer fett ju mindre mat. För fett mättar och man håller sig mätt väldigt mycket längre än på kolhydrater som socker och gluten. 

Nästa sak du kommer inse är att du är mycket piggare och framförallt gladare. Du får inga blodsockerfall längre. Varför? Jo för din kropp drivs ju inte av sockerenergi längre utan fettenergi. Jag tror att skulle alla prova och ge det en månad eller ibland 2-3 månader som övergångsperiod. Så kommer man förstå vad jag pratar om och man kommer fatta varför det är lite halleluja ögonblick över kosten. För så här oförskämt bra som ens kropp mår är ju långt ifrån vad man är van med. 

Dom senaste 30 åren har fett varit farligt och vi ska äta nyckelhålsmärkt mat. För det är nyttigt. Fast om man nu börjar titta på den här nyttiga maten vad innehåller den? Ja just det socker i olika former. Tar du bort fettet från yoghurten så smakar den skit. Men häller du i lite fruktsocker så funkar det. Ja och karusellen är i gång. 

Men hur kan då naturlig mat vara farlig?  hur kan smör vara farligt?  Det innehåller ju bara för länge vispad grädde som kommer från mjölken och från kon. Hur kan det vara farligt. Om man jämför med lättmargarin som innehåller så mycket e ämnen och skit, ja man ska nog inte läsa om man ska äta. Hur kan det vara nyttigare?  Hur kan en yoghurt med tillsatt socker vara nyttigare än en som är helt naturell? 

Säger inte att man måste vara så extrem som jag men vill du äta potatis gör det då. Men du kanske bara behöver äta en eller två? Kör du hårda och tunga styrketräningspass så visst innan tryck en potatis. Men glöm inte fettet. Fett som avokado paranötter smör olivolja kokosfett äggula lax är ju en fet fisk exempelvis. Det betyder inte att man måste äta smör bara. DU känner ju efter vad du gillar och vad din kropp kräver. 

Jag kan ju bara svara för hur min kropp reagerar. Inte någon annans. Sen eftersom man många gånger utsatt sin kropp för pulverdieter som funkar fint så länge men äter dom men ja oftast så funkar det inte när man slutar med dom. Kroppen blir ju i chock när den helt plötsligt får mat. Mat som är helt naturlig och god. Men kroppen vet och den känner snart igen sig vad den ska göra med maten. Göra om den till energi. 

Om man går bara lite inte djupt in i kost träsket och speciellt låg kolhydrats kost så inser man snart att det är logisk. Detta behöver man inte vara utbildad kirurg för att förstå. Vi har ju testa nu i över 30 år. Räcker inte det? Fetma är inte det enda problemet vi ha i västvärlden diabetes typ2 redan i tidiga tonåren, För tidig demens. hjärt-kärlsjukdomar ja listan är lång över sjukdomar som stegrat med dom senaste åren ( länk) till mer info om sjukdomar som kommer från fel kost. Men vi säljer mer medicin och läkemedelsindustrin dom går det bra för och det är väl skönt att dom hittat ekorre hjulet så vi äter mer medicin så vi kan äta den nya kosten ( 30 år gammal kost är ny kost) som gör oss lite till sjuka så vi kan äta lite till. Ja moment 22 kan man säga på den.

Men som tur är så är det allt fler som börjar öppna ögonen till vad som sker och kommer att ske om vi inte gör något. Så min fråga igen är verkligen fett så farligt? 

Nej så klart det inte är. Jag här testat nu i 3,5 år och jag har bara mått bättre. Pigg och glad oftast. Att jag lyckades bli med utmattningssyndrom har INGET med min kosthållning att göra. Det är andra faktorer som styrt upp den biten i mitt liv. Men en dag i taget och det kommer också lösa sig tids nog. Det har bara tagit lite längre tid än jag planerat. Då jag inte har så mycket att säga till om utan min kropp bestämmer det. 

Nej nu ska jag inte tjata mer om detta idag iallafall. Men jag tror inte man kan tjata för mycket. Naturlig mat är inte farlig. Den med alla tillsatserna är. Börja läs lite på ingredienserna innan du köper produkterna. Jag säger inte att det behöver vara ekologiskt det behöver bara vara naturligt. Ren mat utan massa tillsatser är INTE farligt. 

Nu håller vi tummarna att regnet slutar snart så man kan gå ut och gå. 

Puss och kram på er! 

Thess2 kommentarer:

 1. Du tänker så förståndigt, bara att hålla med. Läser din blogg varje dag. Hålla måttan med alla frestelser är svårt, likadant med alla LCHF böcker och skrifter med alla möjliga bakverk. Honung
  Lönnsirap. Torkad frukt. Sånt som jag smäller i mig på nolltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm allt som är söt är lurigt. Men öka fettet så försvinner suget. Gå på Youtube och sök på Tore Persson, den blöta sanningen . Han är väldigt duktig på att förklara allt.
   Och Tack så mycket!
   Thess
   <3

   Radera